CFO aan het roer bij sturen op maatschappelijk rendement. Zoektocht naar de Chief Value Officers van 2024 van start

AMSTERDAM – Vanaf vandaag zijn de nominaties geopend voor de ‘Chief Value Officer van het Jaar’ Award 2024, de award voor de meest impactgedreven CFO’s van Nederland. Nu Europese duurzaamheidsregels bedrijven in het hart veranderen, legt de award de nadruk op de CFO’s die hun ondernemingen zo ambitieus mogelijk door deze transformatie loodsen. De Chief Value Officer (CVO) van het Jaar award zet de nieuwe leiders (CFO’s) die hierin vooroplopen in de spotlight.

Klimaat, biodiversiteit en welzijn zijn in 2024 de bestuurskamer binnengestormd. Europese regels voor duurzaamheid (zoals de CSRD en de SFDR) vereisen ondernemingen om transparant te rapporteren. In Europa gelden deze regels voor meer dan 50.000 ondernemingen. Werner Schouten, directeur van de Impact Economy Foundation, benadrukt het belang van deze ontwikkelingen: “Verplichte verslaglegging en het stellen van heldere duurzaamheidsdoelen zijn essentieel, maar rapportage alleen verandert de wereld niet. Ware verandering in het sturen door bedrijven wordt gedreven door het leiderschap van de CFO. Deze financiële bestuurders zijn de kapiteins die hun bedrijven navigeren naar een nieuwe definitie van succes. Van groei naar bloei.”

“Met een nieuwe blik op waarde, van financieel naar maatschappelijk, kunnen CFO’s succes herdefiniëren en de koers van de onderneming verleggen. De CFO is de aangewezen persoon voor deze verandering. Financieel bestuurders hebben namelijk de gereedschappen ter beschikking om naast financiële waarde ook maatschappelijke impact topprioriteit te maken bij besluiten. De CFO’s die hierin op kop lopen, zijn werkelijke Chief Value Officers.”

CVO van het Jaar

De ‘Chief Value Officer van het Jaar’ Award belicht de pioniers onder de CFO’s die hun organisaties (met meer dan 250 werknemers) sturen op basis van maatschappelijk impact naast financiële waarde. Deze leiders streven naar minimale maatschappelijke kosten en maximale maatschappelijke winst, en zetten zich in voor innovatieve en regeneratieve bedrijfsmodellen. Ook doen ze dat niet alleen, maar nemen ze andere bestuurders, organisaties en zelfs hele sectoren mee om impact centraal te stellen.

Schouten: “Door de leiders voor de nieuwe economie, de Impact Economie, in de spotlight te plaatsen, verleggen we de standaard voor impact in de bestuurskamers in Nederland. Zo creëren we een race naar de top voor brede welvaart!”

Winnaars editie 2023

De CVO van het Jaar Award werd in 2023 uitgereikt aan vijf CFO’s. Een van de winnende CFO’s was Vivienne de Leeuw van Havenbedrijf Rotterdam: “De CVO van het Jaar Award heeft mij gemotiveerd om verder door te pakken en ook anderen daarin te kunnen enthousiasmeren. Het heeft de erkenning gegeven dat de aanpak om het eerst te gaan doen en er daarna op te rapporteren werkt, zeker in een haven- en industrieomgeving.”

Over de CVO van het Jaar Award

Het is vanaf vandaag mogelijk om CFO’s van grootbedrijven (>250 werknemers) te nomineren voor de titel Chief Value Officer van het Jaar op www.cvovanhetjaar.nl. De genomineerden worden beoordeeld op hun vermogen om brede waarde te creëren voor alle belanghebbenden, inclusief werknemers, klanten, aandeelhouders en de maatschappij als geheel. De 3 CVOs van het Jaar 2024 worden verkozen door een vakjury met onder andere Hans Reus (Managing Director Russell Reynolds) en Adrian de Groot Ruiz (CEO Impact Institute).

Nomineer nu jouw CFO voor de Chief Value Officers van het Jaar Award:


The Chief Value Officer of the Year Award is an initiative of the Impact Economy Foundation.